Allmän samhällsplanering

Vad är samhällsplanering?
Sedan 1987 finns i Sverige en lag som heter plan- och bygglagen. Denna lag berättar att det är de olika kommunerna som är ansvariga för kommunens planering av vatten och mark. När det planeras är det många faktorer som måste vägas in, bland annat naturmiljön, kulturmiljön, trafikmiljön och stadsbildsmiljön.
Plan- och bygglagen är indelad i två delar, översiktsplan & detaljplan.


Översiktsplan
:
Översiktsplanen är det första steget av två inom samhällsplanering. Den handlar underförstått om en översikt av planeringen, en redovisning av grunddragen i en möjlig framtida bebyggelseutveckling.
I planen skall det också finnas redovisat att de kommer att följa de miljökvalitetsnormer som finns med i miljöbalken kap 3 & 4.
En översiktplan är inte juridiskt bindande, utan bara ett förslag på hur det kan komma att bli.


Detaljplan
:
detaljerad (för avgränsade, oftast tätbebyggda, områden med en tydlig exploateringsinriktning).
Till skillnad från översiktsplanen är detaljplanen juridiskt bindande. Detta medför att den ligger till grund för olika bygglovsprövningar.
Detaljplanen ligger till grund för hur byggnationer genomförs i bland annat tätbebyggda områden, avgränsande områden och områden med tydlig exploateringsinriktning.




Vilka genomför en samhällsplanering?
Inom några år efter 1987, när plan- och bygglagen trädde i kraft, hade alla svenska kommuner antagit översiktsplaner. Översiktsplanerna ska gås igenom och bearbetas vid varje ny mandatperiod, detta för att få en levande diskussion gällande kommunens utveckling.
I kommunerna runt om är det Kommunledningsutskottet som har ansvar för samhällsplaneringen.
Oavsett om det handlar om översiktplanering eller detaljplanering ska det vara en demokratisk och öppen process.




Vilka påverkas av en samhällsplanering?

Alla invånare i en kommun påverkas direkt eller indirekt utav kommunledningens samhällsplanering. Direkt handlar det till exempel om bygglov för egna hus eller möjligheten att få en industri på granntomten. Indirekt blir alla kommunens invånare påverkade av vad som planeras. Blir det en ny badplats, ett nytt konserthus eller ännu flera industrier som byggs? Förändringar och byggen som dessa i en kommun kan få både positiva och negativa konsekvenser, och invånarnas åsikter är därför mycket viktiga.

 

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96versiktsplan
http://www.arvika.se/levabo/byggabo/samhallsplanering/detaljplanering.4.6aad56d21219b349cf4800016.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0