Fortsättning samhällsplanering
När en kommun genomför en översiktplan eller detaljplan är det många faktorer som måste vägas in, och flera regler som måste följas. Förutom naturmiljön, kulturmiljön, trafikmiljön och stadsbildsmiljön som ja nämde i mitt förra inlägg, finns det ännu fler saker att tänka på vid planeringen.
Ska man till exempel bygga en ny byggnad ska man ta hänsyn till:
*de boendes och övrigas hälsa och säkerhet
*jord-, berg-, och vattenförhållandena
*möjligheterna att ordna trafik, vattenförsörjning och avlopp samt annan samhällsservice
*möjligheterna att förebygga vatten- och luftföroreningar samt bullerstörningar
*risken för olyckor, översvämning och erosion
/http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM
Ska man bygga inom områden med sammanhållen bebyggelse finns det ytterliggare några punkter man måste ta hänsyn till:
*skydd mot uppkomst och spridning av brand samt mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
*åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar,
*hushållning med energi och vatten samt goda klimatiska och hygieniska förhållanden,
*trafikförsörjning och god trafikmiljö,
*parker och andra grönområden,
*möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området,
*förändringar och kompletteringar.
/http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM
Vidare skall planläggningen för kommunens utveckling och bebyggelse även främja en ändamålsenlig struktur och vara estetiskt tilltalande, samt ge en bra ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens.
När kommunenledningsutskottet genomför en detaljplan är det för att det har kommit in en begäran. Begäran kommer antingen från en fastighetsägare eller den kommunala förvaltningen.
En inledande "prövning" genomförs utav kommunens arkitekter. Därefter jämförs den blivande detaljplanen med översiktsplanen som finns för området, för att se om dessa två överensstämmer med varandra.
När detta är gjort lämnas PM:et till politikerna i utskottet, som publicerar detta för att göra det möjligt för allmänheten och fastighetsägare att ta del av detta. De kan genom detta förutse kostnader, tidsåtgången, hur lämpligt detta låter samt vilka konflikter som kan komma att uppdagas.
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM
http://www.arvika.se/levabo/byggabo/samhallsplanering/detaljplanering/planprocessen.4.12896fa71222fa474f180005145.html
Tjena Tomaskommun, bra och pedagogiskt skrivet! Då jag läser dina båda inlägg om samhällsplanering (och även mina egna) så kommer jag att tänka på en sak angående detaljplanering: Kommunerna har ju utställningar i några veckor där de presenterar sina förslag till detaljplaner för allmänheten. Dessa utställningar kunggöres eller utannonseras i lokala dagstidningar. Enligt mig är det ett problem då dagens ungdom har ett annat sätt skaffa information, exempelvis internet och sociala medier. Tala för mig själv så har jag inte prenumenerat på en dagstidning i hela mitt liv och därför går jag också miste om chansen att ta del av dessa kunggörelser. Kanske hade jag haft synpunkter och kunnat hitta säkerhetsrisker i detaljplanen som gått de styrande förbi?? Det känns nästan odemokratiskt och här tycker jag att kommunerna ska tänka igenom hur de ska nå fram till den yngre generationen med sin information. MvH Pepesson
Den 2 maj i år kom en ny lag som ersatte den gamla PBL 1987:10 med PBL 2010:900, som innebär en förenkling men merjobb för kommunen som ska va mer aktiv och göra fler kontroller samt har mer kontakt med berörda granar och fler kungörelser (förhoppningsvis på flera olika sätt som Pepesson efterlyser och även jag). Läste någonstans att man räknade med en höjd arbetsbörda för kommunen med cirka 25% samtidigt som de passar på att på vissa håll i landet höjer avgifterna för de olika byggloven med allt från cirka 10% till hela skräckinjagande 324% för att upprätta en mur i Bjuvs kommun (tur man inte bor där). Fick för ett par månader sedan hem ett brev att de skulle ändra detaljplanen gällande högsta tillåtna höjd på husen som byggdes i byn och det är ju ett bra sätt att skicka ut ett brev till alla berörda fastighetsägare i byn så att man får reda på vad, när, hur de tänker ändra på något så att man har tid och möjlighet att yttra sig. bra jobbat Tomas så keep up the good work. mvh magdasguldgosse
Bra skrivet Tomas! intressant läsning! Jag har inte stött på det här med samhällsplanering så mycket i min egen kommun men det bedrivs säkerligen ett liknande arbete även här. Jag tror att den här typen av förebyggande tänk kan få positiva konsekvenser i olycksproblematiken i en kommun, dvs. att man väljer att "bygga runt" en risk istället för att försöka arbeta bort den när den redan uppstått. Lycka till med sista veckans bloggande!
Instämmer med samtliga om att ovanstående är bra skrivet, bra där! Helt klart är att de är en gnaksa omfattande process att få igenom en detaljplan, de är många som ska vara med och tycka och tänka. Angående informationen om utställning av detaljplaner kan jag hålla med till viss del om att informationen kunde vara mera lätt tillgänglig. Varierar säkert i vissa kommuner, tror att i min kommun så ställs de ut i biblioteket mitt i stan, samt läggs upp på internet. Dock tror jag att om man verkligen har ett intresse att lämna in en synpunkt eller överklagan så måste det väl va lite upp till en själv att ta reda på informationen, så till vida man vet att en förändring i detaljplanen är på gång dvs. Så om jag fick nys om att någon ville bygga ett pappersbruk utanför mitt fönster skulle jag nog masa mig ner till biblioteket och läsa planen. Hade planer på att skriva nåt om den olycksförebyggande delen som ofta tas upp i detaljplaner men är åska på g alldeles utanför min lägenhet så jag gör riskbedömningen att avbryta mitt inlägg. Må väl. /lax.
Intressant och välskrivet, jättemycket information som jag inte har stött på tidigare inom min egen kommun.När jag tittar på punkterna i samhällplaneringen så känner jag att jag får en förståelse hur viktig samhällsplaneringen är för ett säkert uppbyggande utav et samhälle.