Räddningstjänstens skyldigheter och krav

I filmer framställs brandmän mer eller mindre som hjältar, som springer in i brinnande hus för att rädda livet på unga snygga tjejer. Detta speglar dock inte verkligheten speciellt bra. Det klart att en och annan brandmän någon gång i sin yrkeskarriär räddar livet på någon, men detta är ytterst få förunnat. Och tittar man på det procentuellt är de utryckningar där man rökdyker och räddar liv ytterst få.

Men man ska inte glömma att det faktiskt händer. Och när det väl händer är det ju inte så konstigt att brandmännen får en hjälte-stämpel på sig. 


”För att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljön skall kommunen se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt, utan att andras ansvar inskränks, verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder...”
/Hämtat ur LSO 3 Kap 1 §.


Många har därför en förskönad bild av brandmän och hur brandmannayrket i själva verket är. Sanningen är att det är svettigt, lortigt och både fysiskt och psykiskt krävande!

Att dra kilometervis av slang genom skogen i hetta från både solen och elden och att sopa och skotta bort nerbrända hus och lägenheter är bara två exempel på detta krävande yrke.


Dessa exempel är tagna från den fysiska delen utav yrket. Men det finns också en del av jobbet som är lite mer administrativ och teoretisk.


”En kommun skall genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt denna lag.”
/Hämtat ur LSO 3 Kap 2 §.


Enligt denna paragrafen är kommunen, och i sin tur räddningstjänsten, skyldig att tillhandahålla diverse utbildning, rådgivning och information för kommunens invånare.

Ju mer man lusläser Lagen om skydd mot olyckor, desto mer förstår man hur komplext och stort brandmannayrket är. Det handlar minsann inte bara om att leka vattenkrig mot elden.




Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag hade även jag bilden att en brandman är till största del den där hjälten som springer in i övertända hus och slänger upp tjejer på axlarna och springer ut igen. I de flesta amerikanska filmer som handlar om brandmän visas bara denna sida av yrket och nu efter att man har fått förståelse för yrket tycker man bara att det ser fjantigt ut när en brandman springer in i ett brinnande hus utan rökskydd och bär ut en människa, han skulle vara död på två sekunder. Men hur kul skulle det vara om de visade en riktig rökdykning på film där nollplanet är nere i golvet och man inte ser ett skit. Visst vi kanske inte kommer huvudsakligen syssla med livräddning men jag ser det förebyggande arbetet som en indirekt form av livräddning och minst lika viktigt och inspirerande.



När jag säger till folk att jag vill jobba som brandman här i västervik så får man ofta en spydig kommentar som att -här brinner det ju aldrig vad gör brandmännen äter pizza och spelar innebandy eller? Allmänheten tror bara att brandmän sysslar med att släcka bränder när de gör så mycket mera. Får jag under mina 25 år som brandman rädda 1 liv så är det värt alla timmar av slangdragning och rullning av slang.



Kommentar av Gustavsmo

2011-06-03 @ 11:08:51
Postat av: Reian

Helt rätt gubbar! Till och börja med vill jag flika in att förra helgen gjorde en polare och jag en välgrundad enkät. Vi valde ut ställets fem snyggaste damer och frågade om polis eller brandman var hetast. Till min förvåning vann snutfan eller ja min polare med 3-2 så att välja att yrket för den sakens skull, nja...

För att vara lite mer seriös så tänkte jag kanske inte på rökdykningen utan att få möjligheten att lindra någons lidande eller kanske till och med vara så kunnig att man gör så att någon överlever efter en trafikolycka, det skulle jag vilja kalla hjälte!!

2011-06-11 @ 17:39:11
Postat av: Canidja

Intressant inlägg och kan inte annat än att hålla med på de flesta punkter du tar upp. För allmänheten eller gemeneman om man så vill, är nog defenitivt brandmansyrket mycket förskönat. Precis som du säger ger filmens värld en något missvisande roll av vad yrekt egentligen består av många gånger. Däremot tror jag att de allra flesta brandmän i utryckningstjänst nån gång under sin karriär får äran att rädda livet på människa eller djur, även om detta inte sker genom rökdykning så överträffar känslan av att rädda någon annans liv det mesta. Något utomstående inte heller känner till är de lagar och regler som styr vårt arbete på många sätt, vad är räddningstjänst? Vilka krav på antal i manskapet krävs för en viss insats? Får vi bryta mot vilka andra regler som helst?



Beskrivningen av ett slitsamt och många gånger skitigt arbete ligger ganska nära sanningen men det har ju sina ljusa dagar med.

2012-01-09 @ 16:05:14
URL: http://canidja.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0