Sista inlägget
Kommunledningen, räddningstjänsten, lärare, ungdomar, pensionärer och alla andra i en kommun har alla gemensamt ansvar för säkerheten. Alla har ansvar på olika sätt, men ihop svarar de för att kommunen på alla håll och kanter ska bli så säker och trygg som det bara går.
Kommunledningen vill såklart att deras kommun ska vara i top när det gäller säkerheten. De utarbetar därför fram olika mål och visioner för kommunen, både kortsiktigt och långsiktigt. Däremot har de ifrån sina kontor svårt att praktiskt genomföra de tankar och idéer som de har, där kommer räddningstjänsten in.
Förutom att släcka bränder, ta hand om trafikolyckor, syssla med islivräddning, tvätta ner gasmoln och lyfta ner katter ifrån träd, spelar räddningstjänsten också en stor roll inom utbildning och förebyggande insatser. Att undervisa, förebygga, utbilda och informera utgör en lika stor del av brandmännens vardag som att arbeta fysiskt.
Jag tror att den utbildande delen av arbetet blir större och större för varje år. Med större, fler och mer komplexa byggnader och industrier kommer såklart också olycksrisken bli större. men i framtiden kommer vi ha arbetat fram mera effektiva släcknings- och räddningsmetoder.
"Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka."
/Lagen om skydd mot olyckor 2 kap 1§
Vi "vanliga" människor bidrar i högsta grad också till kommunens säkerhet. Det är vi som bor, arbetar och vistas runt om i kommunen, därför är det också vi som upptäcker olyckorna. Vare sig det är ett hus som brinner eller en bil som ligger i diket, så kan jag slå vad om att det varken är kommunledningen eller räddningstjänsten som larmar SOS.
Här i Arvika är vi mitt uppe i en förändring. Ambulansen, som fram tills nu har bott och jobbat ihop med räddningstjänsten på stationen, ska tas över av ett privat bolag för att spara pengar. De som bestämmer tycker att det är för dyrt att ha ambulansen stationerad på brandstationen, och ska därför flytta ut den till garage utanför stan.
Jag blir lika förvånad varje gång jag läser eller hör att en kommun ska dra ner på pengar och resurser inom räddningstjänsten och ambulansen.
Jag kan förstå att dessa båda tjänster är dyra att driva, men samtidigt, vad är mer värt än ett människoliv? Och man kan bara tänka sig hur många människoliv räddningstjänsten och ambulansen räddar varje år runt om i Sverige.