Tvärsektoriellt arbete

Varje mandatperiod (vart fjärde år) skrivs ett "Handlingsplan för skadeförebyggande insatser och räddningstjänst". Räddningstjänsten i kommunen skall arbeta efter detta, och i den mån det går arbeta för att uppnå de målen som finns nedskrivna i detta dokument. I dokumentet står det också en del om vilka olika myndigheter och grupper som samverkar med räddningstjänsten.


Räddningstjänsten samarbetar såklart med Landstinget och MSB. Som i de flesta kommuner, har räddningstjänsten i Arvika ett väl utvecklat samarbete med både ambulansen och polisen i. Ambulansen och räddningstjänsten bor under samma tak i Arvika, och polisstationen ligger inte långt därifrån.
Arvika räddningstjänst samarbetar med de båda närliggande kommunerna Eda kommun och Säffle kommun. Dessa tre har en gemensam räddningschef som tillbringar tid på alla tre stationerna.
Eftersom det är Arvikas räddningstjänst som sköter diverse utbildningar och information runt om på skolorna, har de naturligtvis bra kontakt och samarbete med allt ifrån dagis till gymnasium här i Arvika.
Brandkåren här har också ett stort samarbete med ett bolag som heter Previa. Previa sysslar med företagshälsovård, och ansvarar för all sjukvård och alla tester som genomförs hos räddningstjänsten i Arvika.


Räddningstjänsten bildar tillsammans med polisen, socialen, skolan och sjukhuset en Anti-vålds-grupp. I den samarbetar de olika myndigheterna för att motarbeta våldet runt om i kommunen, och då främst bland ungdomar.


Skulle en tragisk olycka inträffa, sätts Posom-gruppen in. Posom står för "psykiskt och socialt omhändertagande". I Posom-gruppen finns representanter från äldreomsorgen, sjukvården, barnomsorgen, skolan, svenska kyrkan, frikyrkorna samt från flera frivilligorganisationer. Posomgruppen samarbetar med bland annat räddningstjänsten, och kan sköta sysslor som till exempel att:

*ta hand om chockade människor

*skydda drabbade från media och nyfikna

*hjälpa till med mat, kläder och boende

*upprätta informations-och stödcentrum

*stödja räddningstjänsten vid debriefingar



I dagens komplexa samhälle är samarbetet mellan olika myndigheter och grupper A och O. Ingenting är svart och vitt, utan allt och alla flyter samman och överlappar varandra. Utan tvärsektoriellt samarbete skulle nästan varenda människa stå hjälplös inför en mängd problem. Ett problem för en person/företag/myndighet, kan för en annan vara vardagsmat, och tvärtom.



Källor:
Intervju med Sigge Lind


Handlingsprogram för skadeförebyggande insatser och räddningstjänst i Arvika kommun 2007-2010.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykiskt_och_socialt_omh%C3%A4ndertagande_vid_stora_olyckor_och_katastrofer


http://www.arvika.se/levabo/sakerhetberedskap/krisinformation/krishjalp.4.41bc345d121cf671c4880002729.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0