Arvikas handlingsprogram
När jag i tidigare studier besökte Arvikas räddningstjänst, fick jag "Handlingsprogram för skadeförebyggande insatser och räddningstjänst i Arvika kommun 2007-2010" utskrivet. I det arbetet fick jag inte mycket användning av materialet, men i den här uppgiften är det precis vad jag behöver. Så här kommer en redogörelse för Arvika kommunala handlingsprogram gällande olyckor & risker.
I handlingsprogrammet finns de största riskerna i kommunen nedskrivna.
*Kommunikationsleder
vägar och järnvägar utgör en stor risk för trafikolyckor och/eller utsläpp av farliga kemikalier.
*Industrier
Stora risker för omfattande bränder, då flera industrier i kommunen hanterar ämnen så som gasol och ammoniak.
*Naturolyckor
I Arvika är risken för översvämming förhållandevis stor. Senaste stora översvämmningen skedde år 2000.
*Skogsbränder
Kommunen har stora skogsområden.
*Elavbrott
Alla samhällen är mycket känsliga för längre el-avbrott, så också Arvika.
*Samlingslokaler/publika arrangemang
Stora publika arrangemang såsom Arvikafestivalen och Arvika-"mârten" är stora uppenbara risker i kommunen.
Handlingsprogrammet för det förebyggande arbetet inom Arvikas räddningstjänst är uppdelat i fyra kategorier:
En risk- och säkerhetsmedveten generation
I den första kategorien, om den säkerhetsmedvetna generationen, ingår utbildningar till ungdomar från 6-19 år (skoltiden). Den omfattar allt ifrån dockteater på sexårsverksamheten, till riktiga brandövningar och föreläsningar om hot & våld i gymnasiet. Syftet är att få en kontinuitet i skolbesöken/utbildningarna, så att det alltid är färskt och aktuellt för ungdomarna ifall någonting skulle hända. Dessutom tar brandstationen emot praoelever från högstadiet.
Risk- och skyddsmedvetna företag och organisationer
En mycket viktig detalj i kommunens säkerhetsarbete är den regelbundna kontakten med kommunens alla industrier. Regelbundna tillsyner, kontroller och gratis rådgivningar ger resultat. Dessutom erbjuder räddningstjänsten brandskyddsutbildningar, utbildning i heta arbeten, utbidningar för anläggningsskötare, HLR-utbildningar mm.
En trygg vistandemiljö
"I Arvika kommun ska ingen människa omkomma till följd av brand i hemmet."
Den lokala räddningstjänsten vill också, i den mån det går, nå ut till lokalbefolkningen. De genomför årligen flera kampanjer såsom dörrknackningar, stugor på torget, broscyrutdelningar mm. De genomför dessutom gratis föreläsningar och utbildningar för folk som vill komma.
Effektiv utryckningsorganisation
Trots alla dessa förebyggande åtgärder blir man inte kvitt olyckor. Därför är det väldigt viktigt att ha en så säker och effektiv utryckningsorganisation som möjligt. Räddningstjänsten, i samarbete med kommunen, jobbar ständigt för att förbättra verksamheten. Regelbundna kvalitetssäkringar, utbildningar, fordonsreparationer, långtidsplaneringar mm bidrar till en ständigt förbättrad organisation.

Jag kommer i nästa inlägg att skriva mer om räddningstjänstens roll i kommunen. Hur dessa arbetar, vilka krav de har osv. Håll till godo.
"Handlingsprogram för skadeförebyggande insatser och räddningstjänst i Arvika kommun 2007-2010"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=3785184
Det var verkligen mitt i prick på källan till din information får man väl säga! Gött att ha handlingsprogrammet konkret i näven och kunna titta hur det funkar och sådär kan jag tänka mig.
Verkar smidigt att dela upp handlingsplanerna gällande vilket område riskerna finns i och i vilken typ av olycka det kan leda till. Jag kan tänka mig att Arvikas säkerhetsarbete är mycket väl utvecklat om man tänker tillbaka på översvämningen som var där för ett par år sen.
bra jobbat!
Väldigt informativt och bra, skönt att rtj var så sammarbetsvilliga:) ska bli intressant att läsa ditt nästa inlägg om rtj roll i handlingsplanen.
ha de bra:)