Vad är en kommun?
Till att börja med betyder ordet kommun gemensam. Det kommer från latinets ord communis.
Det finns många förklaringar till vad en kommun är. Det kan va ett avgränsat område geografiskt, en politisk organisation, eller en organisation för ett självstyre bland invånarna.
I Sverige har vi 21 landskap. Dessa är senare indelade i sammanlagt 290 kommuner. I varje kommun finns det en "huvudstad", som kallas kommunens centralort.
För länge sedan var landet indelat i socknar. Därefter infördes ett system som innefattade städer, köpingar och landskommuner. Dagens moderna kommunindelningar införskaffades år 1971.
Från Stockholms kommun med sina dryga 800 000 invånare, till Bjurholms kommun med sina 2 500. Min kommun, Arvika kommun, hamnar på plats 94 av de 290 kommunerna, med sina dryga 26 000 invånare. Mer om Arvika kommun i mitt nästa inlägg.
Ingen människa i Sverige kan leva utanför en kommun, utan alla är skrivna i kommunen där de bor. Fördelarna med att leva och bo i en kommun är många. Bland annat finns det en del saker som kommunerna enligt lagen är skyldiga att erbjuda sina invånare:
- socialtjänsten
- vård och omsorg av äldre och funktionshindrade
- barnomsorg och förskoleverksamhet
- det offentliga skolväsendet för barn och ungdom
- plan- och byggfrågor
- miljö- och hälsoskydd
- renhållning och avfallshantering
- räddningstjänst
- vatten och avlopp
- ordning och säkerhet
Skillnaden kommunerna emellan kan dock vara stor. För förutom de sakerna kommunen är skyldiga att stå för, finns det också en mängd andra saker som kan skilja sig från kommun till kommun. Kommunerna bestämmer själva vilken sorts kommun de vill utge sig för att vara. Till exempel:
- fritidsverksamheter
- kultur, bortsett från biblioteken
- bostäder
- energi
- näringsliv
- flyktingmottagande
Musikkommuner, idrottskommuner, industrikommuner mm. Självklart kan vem som helst bo i en kommun, men olika kommuner lägger sina pengar på olika saker.
I mitt nästa inlägg kommer jag att beskriva min hemkommun, Arvika kommun.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommun#Sverige
http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkm%C3%A4ngd_i_Sveriges_kommuner_den_31_december_2007
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_kommuner
Kul med lite historia om kommuner.Att fenomenet kommun bara funnits sedan 70 talet visste jag inte men det var intressant att få reda på. Ska bli kul att läsa nästa inlägg om Arvika. Tycker det är grymt bra att du poängterar de åtaganden som kommuner är tvungna att sköta och vilka som är valfria och gör att kommunerna skiljer sig åt. Det gäller att man har samma prioriteringar och värderingar som de som styr med andra ord. Det skulle vara hemskt tråkigt att vara en riktig teater fanatiker om det var långt ner på prioriteringslistan hos kommunpolitikerna. Bra inlägg med intressant bakgrunds fakta och belysning av vad som utgöra stora skillnader mellan kommuner.
Hepåre